Keuzehulp smartphones

Door de jaren heen zijn er steeds meer smartphone merken uitgebracht in Europa en dat zijn voornamelijk merken uit China. Huawei zult u geheid wel kennen, maar ook merken zoals Xiaomi, Vivo en Oppo betreden langzamerhand de Europese markt. Enkele modellen van de zojuist genoemde merken zijn al verkrijgbaar in Nederland.

Niet alleen de naamsbekendheid, maar ook wat de kwaliteit betreft zijn ze sterk toegenomen. In tegenstelling tot merken zoals iPhone en Samsung, worden nieuwe modellen van Chinese smartphones regelmatiger uitgebracht en ook nog eens in verschillende prijsklasses. Hoewel er veel keuzes zijn, kan het vrij lastig zijn voor consumenten om een geschikt toestel te vinden. Om u daarbij te helpen, hebben we enkele punten opgesomd waarbij u moet letten bij de zoektocht naar uw nieuwe smartphone.

Schermformaat
Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende en misschien wel één van de belangrijkste features is het schermformaat. De meeste schermformaten zitten tussen de 5.5 en 6.5 inch. Mensen die de voorkeur hebben voor een klein smartphone dat makkelijk vast te houden kunnen kiezen voor een 5.5- 6.0 inch smartphones. Hoewel 5.5 inch scherm in het verleden vrij groot was voor je hand, zijn 5.5 inch smartphones tegenwoordig wat kleiner doordat de meeste toestellen bezelless zijn (geen randen) en de scherm/oppervlakte ratio in meeste gevallen meer dan 85% is.
Vanaf 6.0 inch wordt het iets lastiger om bijvoorbeeld met één hand een chat bericht te versturen, maar tegenwoordig heeft Android de One-Hand mode die inbegrepen is in het besturingssysteem. Hiermee verklein je het totale scherm waardoor je met je duim alle toetsen op het scherm kunt bereiken.

One-hand mode

Resolutie
Bij resolutie is het belangrijk om te kijken naar de ppi dat staat voor pixel per inch oftewel de pixeldichtheid. Dit geeft de hoeveelheid pixels per inch aan. Een smartphone met bijvoorbeeld een scherm van 6.1 inch en een resolutie van 1440 x 3040 heeft een pixeldichtheid van 551 ppi. Dus een grote smartphone met een hoge resolutie kan een lager ppi hebben dan een kleine smartphone met een lage resolutie. De optimale PPI is ongeveer 400. Hoger dan 400 ppi s voor de menselijke oog geen onderscheid te zien in pixels. Dus een ppi hoger dan 400 is natuurlijk wel beter, maar je ogen zien weinig verschil tussen bijvoorbeeld 400 en 500 ppi.

Opslageheugen
Meeste nieuwe smartphones die worden uitgebracht komen met een opslageheugen van ten minste 64 GB. Om te achterhalen hoeveel GB u nodig heeft, is het handign om te weten dat 1 GB ongeveer gelijk staat aan 200 muziekbestanden, 400 foto’s of 1 uur HD-kwaliteit video. Daarnaast moet u ook geheugen vrij houden voor het besturingssysteem (iOS of Android) en de standaard app die u op uw telefoon heeft staan. Tegenwoordig worden muziek, films en overige bestanden op cloud opgeslagen, maar als u persoonlijk liever op uw telefoon opslaat dan heeft u wel meer dan 64GB nodig. Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar smartphones waarvan u het opslaggeheugen kunt uitbreiden met een micro SD kaart. Let er wel op dat u dan niet een tweede simkaart kunt gebruiken aangezien die slot is opgevuld met de micro SD kaart.

Batterij
De batterijcapaciteit wordt uitgedrukt in mAh dat staat voor “milliampere hour“. Hoe hoger deze waarde, hoe langer de batterijduur. 1000 mAh geeft aan dat het toestel 1000 uren meegaat als het toestel 1 mA verbruikt of 100 uren  bij 10 mA verbruik. Hoe lang de batterij van een smartphone mee gaat, is natuurlijk lastig te zeggen, omdatdit afhankelijk is van hoe intensief je het gebruikt, hoeveel apps op de achtergrond aanstaan, hoe energiezuinig het besturingssysteem is, of je films en games afspeelt etc.

Hieronder leggen we de batterijverbruik uit door een voorbeeld te gebruiken van een 4000 mAh smartphone:
Standby: Op standby verbruikt een smartphone ongeveer 10 tot 25 mA (afhankelijk van hoeveel apps op de achtergrond draaien). Dus een 4000 mAh smartphone zal dan 160-400 uren mee gaan.
Social media/telefonie: Als u uw smartphone alleen gebruikt voor social media, whatsapp, telefonie, etc. dan verbruikt u ongeveer 400-500 mA. Dus een smartphone met 4000 mAh zal ongeveer 8-10 uur mee gaan.
Video/game: Bij video/game ligt het verbruik gemiddeld tussen de 700-800 mAh. Dus in dit geval gaat het toestel 5-6 uren mee als u intensief achter elkaar game speelt of video bekijkt.

Camera
Als u een goede camera wilt dan zijn de volgende specificaties belangrijk.

  • Dual camera of tripple: Meeste high end smartphones komen met een dual of zelfs tripple camera. Een dual camera zorgt ervoor dat er een “3D effect” wordt gecreëerd bij het maken van een foto omdat je meer diepte ziet meer meerdere camera’s. Hiermee kun je dan ook beter focussen op een bepaald object. Verder verlies je geen beeldkwaliteit wanneer je tot 5 keer inzoomt in tegenstelling tot een single camera.
  • Megapixel: Megapixel geeft aan hoeveel pixels en in een foto zit. Hoe meer, hoe beter, maar megapixel zegt natuurlijk lang niet alles. Een foto met minder pixels kan mooier zijn dan een foto met meer pixels door aspecten zoals kleur, helderheid, lichtinval etc.
  • 4K video opname: Meeste high end smartphones kunnen video’s opnemen in 4K full HD. Op uw smartphone scherm ziet u niet veel verschil, maar wanneer u op een groot beeldscherm afspeelt, ziet u duidelijke verschillen tussen 4K en normale opnames.
  • LED: Meeste smartphones hebben een LED of Dual-LED flitser. Een dual LED flitser zorgt voor meer licht dus als je veel foto’s maakt in een donkere omgeving is dit een belangrijke specificatie.

RAM geheugen
RAM (Random Access Memory) i
s de korte termijn geheugen van de smartphone. Hogere RAM geheugen zorgt ervoor dat het toestel meerdere apps kan draaien en sneller switcht tussen verschillende apps. Als je bijvoorbeeld een app opent dan neemt dat werkgeheugen in beslag. Tegenwoordig is 4 GB aan RAM geheugen al meer dan genoeg om je toestel soepel te laten draaien. Hogere RAM geheugen is vrijwel onnodig, omdat smartphone apps niet heel veel werkgeheugen in beslag neemt.

Processor
De Processor is het centraalpunt van uw smartphone en het zorgt ervoor dat alle handelingen worden uitgevoerd. De kloksnelheid wordt uitgedrukt in gigahertz, oftwel GHz. Dit geeft de rekenkracht aan van de processor . Daarnaast bestaat een processor uit meerdere processorkernen. Een processor met twee kernen wordt een dual-core genoemd, een processor met vier kernen een quad-core etc. De hoogste core tot nu toe is de deca-core (tien processorkernen). De processorkernen zorgen ervoor dat meerdere taken tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. De handelingen worden onderverdeeld in meerdere kernen zodat het toestel soepel blijft functioneren.

Laat ons weten wat je ervan vindt

Laat een reactie achter

Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken